Stacks Image 85

Le Bon Berger

Een groep weduwen en hun (klein) kinderen zetten een boerderij op, ten einde hun levensstandaard te verbeteren. Ze wonen dichtbij Giterama, ten zuidwesten van Kigali, Rwanda. 

Shirley Hutter ging in juli 2009 op bezoek bij deze groep vrouwen en heeft daar de twee stukken land bezocht waarop zij hun boerderij wilden gaan beginnen.

Het was mogelijk grond voor hen te kopen vanwege in 2007 gehouden acties. De Wilde Ganzen gaf hierover een premie. Inmiddels is er een hek geplaatst, hebben de vrouwen het land bewerkt (zie foto) en verschillende hokken gebouwd voor de dieren. Er is nu ook een kraan op de boerderij, waar de vrouwen makkelijk water kunnen halen. 

Het eerste idee was om met varkens en konijnen te beginnen omdat deze dieren een grotere opbrengst op kortere termijn opleveren. Nu hebben de vrouwen besloten om toch maar met geiten en kippen te beginnen, omdat het voer voor deze dieren goedkoper is. Onlangs hebben ze ook een Friese koe aangeschaft.

Dit project is een van de activiteiten van een lokale organisatie in Rwanda die ʻLe Bon Bergerʼ heet. Voor meer informatie over hoe het begon, kijk op onze pagina onder ʻMister Juiceʼ.